Culture Explorer JOYCE HUISMAN van Chaloner Huisman Studio

Joyce Huisman

#Uniek concept: Souk el Tayeb & Tawlet – Beiroet

In 2017 had ik het geluk in Amsterdam kennis te maken met Kamal Mouzawak. Een Libanese vormgever en chef die in Beiroet Souk el Tayeb heeft opgezet.

Souk el Tayeb is de farmers market van Beiroet. Kleine boeren uit alle streken van het land – de meeste zijn niet anders gewend dan biologisch te verbouwen – vinden er een plekje. De markt is een kleurrijk en geurig mekka voor foodies.

Dat er in de souk een restaurant zou komen was bijna logisch. Maar het concept daarvan is uniek. In het restaurant koken uitsluitend vrouwen. Elke dag koken andere vrouwen hun eigen familierecepten of specialiteiten uit de streek waar zij zijn opgegroeid. Tawlet heeft wereldfaam verworven door het feit dat de vrouwen uit alle in het land aanwezige etnische en religieuze groeperingen komen en vreedzaam samenwerken.

Het motto is dan ook ‘Make food not war’. Kamal en zijn dames zijn onderscheiden door het Prins Clausfonds en worden regelmatig elders in de wereld uitgenodigd. Onder andere bij MAD van het Deense toprestaurant Noma.

Met Souk el Tayeb en Tawlet bewijzen Kamal en de vrouwen die er koken wat de kracht is van een bottom up beweging in een uitermate precaire situatie.

#Uniek merk: Ro Smit – Alkmaar

Ro Smit is een jonge Nederlandse designer. Docent aan de Design Academy waaraan hij ook is afgestudeerd. Hij hoort bij een groeiende groep ontwerpers die zich social designers noemt. Design met een hart. Voor zijn afstudeerproject ontwikkelde hij designs voor mensen met een beperking; gebaseerd op waar zij in uitblinken. Dat resulteerde in een weefgetouw voor mensen met Down en designs die focus en precisie vereisen voor mensen met autisme. In Nepal blies hij een ingeslapen keramiekdorp nieuw leven in door een nieuwe sterke klei te creëren die gebruikt wordt voor zijn servies dat oa bij de Bijenkorf wordt verkocht. In Gaziantep – op de Turks/Syrische grens – maakt hij samen met een collega een inventarisatie van de ambachten die vluchtelingen beheersen om samen met hen producten te ontwikkelen.

Social design past bij de tijdsgeest. Ik houd enorm van tijdloos design en heb veel bewondering voor jonge mensen als Ro die met plezier en op een heel integere manier topdesign combineren met hart voor mens en planeet.

#Unieke gastbeleving: Masseria Brigantino – Puglia

Hmmmm, unieke gastbeleving. Was het de woww-beleving van een hotel in Londen waar onzichtbaar talloze mensen een ongelooflijke service leverden en het design in World of Interiors stond?

Voor mij is een unieke gastbeleving díe beleving die maakt dat je alweer verlangt om terug te komen als je uitcheckt.

Masseria Brigantino is een kleine B&B is Puglia. In de 13e eeuw ooit gebouwd als klooster en later veranderd in een masseria, een ommuurde boerderij, met 20 hectare olijfbomen van meer dan duizend jaar. Het heeft maar 9 comfortabele kamers, prachtige tuinen en een heerlijk zwembad. Niks über designs en het is er doodstil.

Een kleine zorgzame en uitermate gepassioneerde staf waakt over de gasten, twee zwerfkatten en een paar schildpadden als moederkloeken. Rosangela, de eigenaresse, is trots op haar team. ‘We zijn één grote familie en iedereen die hier werkt houdt van de masseria is er heel trots op hier te werken.’ Dat is Hospitality met een H.

Als ik reis hoop ik stukje home away from home te vinden. Rosangela en haar staf creëren precies dat. Inclusief de groene geurige citroenen die op de valreep nog werden meegegeven om thuis nog van te genieten.